buyukruyatabirleri.org'a Hoş Geldiniz

buyukruyatabirleri.org ile Rüyalarınızın Sırlarını Çözün

Rüyalarınızın Derinliklerine Yolculuk

buyukruyatabirleri.org'a hoş geldiniz, rüyalarınızın içinde gizlenen sırları çözmenin kapısına. Rüya sözlüğümüz, doğruluk ve ilgi uyandırmak için titizlikle hazırlanmış, sürekli olarak güncellenen bir derleme olarak duruyor.

Rüya sembolojisi, anlamları ve yorum sanatıyla ilgili eşsiz kaynaklarımızla dalın. Tüm seviyelerden arayanlar için aydınlatıcı bir rüya ansiklopedimizde gezinin ve erişilebilir rüya ansiklopedimizde gezinin.

Biz Kimiz

Rüya Yorumu'nda, rüyalarınızın içine gömülü gizemli mesajları çözmeye sizi yönlendirmekte ısrarlıyız. Uzman bir ekip ile, sizi hayal edebileceğiniz en kapsamlı rüya yorumu kaynaklarıyla donatmayı amaçlıyoruz.

Rüya Anlamlarını Açığa Çıkarın

Rüya sözlüğümüz, rüya sembolizminin karmaşık manzaralarını gezinmek için pusulanızdır. Bilinçaltınızın derinliklerine dair derin bir içgörü sağlayan simgeler ve yorumları geniş bir arşivde keşfedin.

Rüyalarınızı Çözümleyin

Kapsamlı rüya yorumu kaynaklarımızla rüyalarınızın örtük anlatılarını açığa çıkarın. Bir acemi veya usta analist olun, içeriğimiz rüyaların mistik dünyasını anlamanızı zenginleştirecektir.

Doğru ve yalancı rüyalar

Şekil, doğa ve konuşma bakımından insanlar nasıl birbirleriyle benzeşmiyorsa, her insanın ve...

Hangi rüyalar gerçek rüyalardır?

Başta da belirttiğimiz üzere, rüya dört çeşittir: Bazen kan basıncınızın artmasından ...


Kelebek Rüyası Üzerine Düşünceler

Uykunun sessiz odalarında, bir zamanlar kendimi bir rüyada buldum; bir kelebek olarak rüzgarlar üzerinde dans ederken, varlığımın saf kanat çırpışının verdiği saf mutluluğun dışında hiçbir şey bilmiyordum. Kelebeğin geçici peleriniyle sarılırken, insan kendim hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Ancak, şafak nazik parmakları beni gece yolculuğumdan uyandırdığında, uykusuz gerçekliğin soğuk gerçeğiyle uyanmıştım. Şimdi, uyanıklığın içinde, düşünüyorum: Gerçekten bir adam olduğumu düşleyen bir kelebek miydim, yoksa şimdi, bu uyanık hayatta, sadece bir kelebek olarak insanlığı düşleyen bir kelebek miyim?

Şahıslara Göre Rüyaların Özellikleri

İbn-i Sîrîn der ki: Rüya, kâfir ve mümin olmak üzere iki hâlden oluşur. Aslı ise on üç çeşittir:

  • Hâkimlerin rüyası.
  • Fakihlerin rüyası.
  • Âlimlerin rüyası.
  • Özgürlerin rüyası.
  • Kölelerin rüyası.
  • Erkeklerin rüyası.
  • Kadınların rüyası.
  • İffetlilerin rüyası.
  • Fasıkların rüyası.
  • Zenginlerin rüyası.
  • Fakirlerin rüyası.
  • Baliğlerin rüyası.
  • Baliğ olmayanların rüyası.
Buna göre, hâkimlerin rüyası diğerlerinin rüyasından daha gerçekçidir. Zira fazilet, adalet, insaf, nezaret, halkın işleriyle ilgilenme, sorunları çözme vb. gibi şeyler onların vazifesidir. Fakihlerin ve âlimlerin uykuları da diğerlerine nazaran daha gerçekçidir. Zira Allah, halkı hidayet etmeleri, onları hayra ve doğruluğa davet etmeleri ve kötülükten sakındırmaları için fakihlere ve âlimlere özel lütfünü göndermiştir. Erkeklerin rüyaları, kadınların rüyalarından daha gerçekçidir. Nitekim Allah şöyle buyurur: "Erkekler, kadınlardan üstündür, çünkü Allah onları birçok şeylerde kadınlardan üstün etmiştir." "Erkeğe iki kadının hissesi kadar düşer." "İki erkek olmazsa biri unuttuğu vakit öbürünün hatırlatması için razı olacağınız kimselerden bir erkekle iki kadın tanık olsun." Yüce Allah sabrı, aklı, reyi, bayındırlığı, büyüklüğü, şecaati, cömertliği, yargıyı, takvayı ve adaleti erkeklere daha fazla vermiştir. İffetlilerin (salihlerin) rüyası da fasıkların rüyasından gerçekçidir. Zira salihler, iyiliğe ve hakka itaate yönelirler ve günahlardan kaçınırlar. Ama fasıkların rüyaları, tıpkı kâfirlerin rüyaları gibi kıyamet günü için onlara delil niteliğindedir. Zira fasıklar günah konusunda ısrar ederler ve kıyamet gününü düşünmezler. Peygamber efendimiz (s.a.v), "Veren el, alan elden üstündür" buyurmuştur. Dolayısıyla dilencilerin rüyaları asılsızdır. Çünkü onlar hep üzüntü içerisindedirler. Geçimliklerinden başka bir şey düşünmezler. Fakirlerin rüyası ise iki şekilde yorumlanır; görülen rüya iyiyse geç, kötüyse erken gerçekleşir. Zenginlerin rüyası bunun tersinedir. Baliğ olan çocukların rüyaları ise zayıftır. Çünkü onlarda şehvet ön plandadır ve yeterli derecede akıl ve edebe sahip değillerdir. Bazı tabircilere göre, bu çocuklar iyi bir rüya görmüşse, anne-babalarına yorulur. Kötü ise de herhangi bir zararı yoktur. Henüz baliğ olmayan çocukların rüyaları hakkında ise iki görüş vardır:
  • Onların gördüğü rüya çabuk gerçekleşir; çünkü henüz günaha bulaşmamışlar ve dünyadan yana bir şeye sahip olmamışlardır.
  • Çocukların rüyası tabirsizdir; çünkü akılları ve bilgileri henüz kemale ermemiştir. Yine bazı tabircilere göre sarhoşun, cünüplünün ve hayızlı kadının rüyaları tabirsizdir. Ama İbn-i Sîrîn bu görüşe karşıdır. Zira müşrikler, Yahudiler ve Hıristiyanlar asla cenabet guslü almazlar ve daima cenabetli gezerler.
Rivayet edilir ki; Safiye bint-i Vahiy, Hayber'deyken rüyasında ay ile güneşi bir arada görmüş ve gördüğü bu rüyayı Hayber'in emirine anlatmıştı. Emir bu rüyayı işitince Safiye'ye yumruğuyla vurdu ve öfkeyle, "Eğer senin gördüğün rüya doğruysa, Muhammed (s.a.v) bu kaleyi ele geçirecek, seni de eşi yapacak!" dedi. Ertesi gün Resul-i Ekrem (s.a.v), İmam Ali'nin gösterdiği yiğitlikle kaleyi ele geçirince Safiye'yi onun huzuruna getirdiler. Resul-i Ekrem, ona yüzündeki kızarıklığın sebebini sordu. O da gördüğü rüyayı ve başından geçen olayları anlattı. Böylece rüyası gerçekleşmiş oldu. Kirmanî: Müslüman'ın rüyası kâfirden, âlimin rüyası cahilden, salihin rüyası fasıktan ve iyilerin rüyası kötülerden daha doğru ve gerçekçidir. Nitekim Allah, şöyle buyurur: "Yoksa kötülük kazananlar, kendilerini de iman edenler ve iyi işlerde bulunanlarla eşit mi tutacağız, dirimleri de, ölümleri de onlarla bir olacak mı sanıyorlar?" Yaşlıların rüyası gençlerinkinden, gençlerin rüyası da çocuklarınkinden daha doğru ve gerçekçidir. Adamın biri İbn-i Sîrîn'e, "Rüyamda ezan okuyordum, bunun tabiri ne olabilir?" diye sordu. İbn-i Sîrin, "Hacca gideceksin" dedi. Hemen arkasından biri daha geldi ve o da aynı rüyayı gördüğünü söyledi. İbn-i Sîrîn ona da "Seni hırsızlıkla itham edecekler" dedi. Bunun üzerine öğrencileri "Ey üstat, aynı anda birini hacca, diğerini de hırsızlıkla ithama...


Yaygın Rüya Yorumları



'Eğer rüya, uyanık yaşamın bir çevirisiyse, uyanık yaşam da rüyanın bir çevirisidir.'
René Magritte
"Uyku, yaralı zihinler için merhemdir, doğanın harika ikinci kursudur."
William Shakespeare

uyuyan çocuk

A'dan Z'ye aranan rüyalar



Rüya yorumu simgesi Hakkımızda

Rüya Tabirleri simgesi Rüya Tabirleri

Rüya Sözlüğü simgesi Rüya Sözlüğü

Rüya Ansiklopedisi simgesi Rüya Ansiklopedisi

Rüya yorumu simgesi Blog

rüya simgesi Rüya Nedir?

Sık rastlanan rüya simgesi Sık Rastlananlar

En popüler aramalar simgesi En Popüler Aramalar

Son Sorular simgesi Son Sorular

A'dan Z'ye Rüya Yorumları